![](/media/lib/77/ludzie-0c0e4ecf9ee25e27c453787a0ea9ae5a.jpg)
Mózg symuluje wrażenia fizyczne, by wpłynąć na moralność
8 lipca 2011, 09:01Mary Helen Immordino-Yang z Uniwersytetu Południowej Kalifornii uważa, że mózg symuluje wrażenia fizyczne, np. mrowienie na skórze, by wykorzystać moment silnego pobudzenia emocjonalnego do sprowokowania introspekcji i bardziej moralnych zachowań (Emotion Review).
![](/media/lib/345/n-zrebie-7346da504754182165221004aff3149c.jpg)
Trwają poszukiwania surogatki, która pomoże w sklonowaniu wymarłej rasy konia
9 kwietnia 2019, 13:52Rosyjsko-koreański zespół znajduje się ponoć na zaawansowanym etapie prac nad sklonowaniem źrebięcia sprzed ponad 42 tys. lat. Około 2-tygodniowego konika znaleziono w zeszłym roku w kraterze Batagaj na Syberii.
![](/media/lib/53/chmury-84515907ffb7beafe0c716d48a22d9e4.jpg)
Chmury i deszcz są jak ofiary i drapieżniki
26 lipca 2011, 12:01Specjaliści z Instytutu Nauki Weizmanna oraz amerykańskiego NOAA odnieśli równania stosowane do obrazowania dynamiki oddziaływań między ofiarami a drapieżnikami do modelowania związków między systemami chmur, deszczem i aerozolami (Proceedings of the National Academy of Sciences).
![](/media/lib/348/n-dzieciwarzywa-e629c7f3b36fdad9c44a125fb8575f0f.jpg)
Dzieci można zachęcić do zdrowego odżywania się, prezentując im jego zalety
8 maja 2019, 12:06Z badań opublikowanych na łamach Journal of Nutrition Education and Behavior dowiadujemy się, że dzieci można nakłonić do jedzenia zdrowych pokarmów, informując je o korzyściach z nich wynikających. Okazuje się, że jeśli powiemy dzieciom, by np. zjadły fasolkę, gdyż dzięki temu będą szybciej rosły i szybciej biegały, zjedzą ja z dwukrotnie większym prawdopodobieństwem, niż wówczas, gdy nie otrzymają takiego komunikatu.
![](/media/lib/74/mozgopodobny-obiekt-246fffa47865a26df923e12e3632bf93.jpg)
Niektóre neurony chronią się przed udarem
17 sierpnia 2011, 14:53Niektóre komórki mózgu dysponują mechanizmem zabezpieczającym przed udarem niedokrwiennym. W jego trakcie i bezpośrednio po usuwają ze swojej powierzchni białka receptorów kwasu L-glutaminowego, wydzielanego w dużych ilościach podczas udaru.
![](/media/lib/352/n-namiotymalaria-204713c471751a8d9fb74e21fd8a19ad.png)
Nowa metoda zabija 99% komarów przenoszących malarię
31 maja 2019, 11:06Naukowcy z USA i Burkina Faso informują o zakończonych olbrzymim sukcesem testach polowych genetycznie zmodyfikowanego grzyba, który zabija komary przenoszące malarię. Testy, prowadzone w dużych namiotach symulujących wioskę, wykazały, że grzyb, który po modyfikacji genetycznej wydziela neurotoksynę produkowaną przez pająki, jest bezpieczny dla otoczenia i zabija ponad 99% komarów.
![](/media/lib/47/predkosc-02580a6e5c9c8b5169aadcdbd9b0f587.jpg)
Prędkość światła przekroczona
22 września 2011, 22:11Międzynarodowy zespół uczonych poinformował, że neutrino podróżują szybciej od światła. Jeśli doniesienia te się potwierdzą, jesteśmy być może świadkami olbrzymiego przełomu w fizyce.
![](/media/lib/355/n-mitanni-0b11ffdb914b57537a077b36e165574a.jpg)
Pałac z epoki brązu rzuca światło na tajemnicze imperium Mitanni
4 lipca 2019, 09:30Kurdyjsko-niemiecki zespół archeologów odkrył w Kurdystanie szczątki pałacu z epoki brązu. Stanowisko Kemune jest datowane na okres imperium Mitanni. To jedno z najmniej zbadanych państewek starożytnego Bliskiego Wschodu. Wiadomo, że w XV i XIV wieku przed naszą erą panowało ono nad dużą częścią Mezopotamii i Syrii. Teraz, dzięki odkryciu, naukowcy mają nadzieję dowiedzieć się więcej o tym państwie.
![](/media/lib/84/rolnica-tasiemka-f3943e0108657d4707cdcfb5515c9817.jpg)
Neurony reagują na ruch błony bębenkowej nie większy od atomu
20 października 2011, 11:16Ćmy rolnice tasiemki (Noctua pronuba) są tak wyczulone na ultradźwięki polujących nietoperzy, że neurony w ich uchu reagują na ruch błony bębenkowej odpowiadający wielkości atomu. Biolodzy z Uniwersytetu w Bristolu tłumaczą, że gdyby błonę bębenkową przeskalować, by miała grubość ściany z cegieł, owad byłby w stanie wykryć przemieszczenie ścianki na grubość włosa.
![](/media/lib/339/n-miod-ddcbb1313969678738c8c464ca7a8758.jpg)
Na SGGW powstał innowacyjny suszony miód
12 sierpnia 2019, 11:05Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek cieszący się niezbyt pochlebną opinią ze względu na wysoki indeks glikemiczny. W ulepszonym produkcie została ona zastąpiona nutriozą – wspomagającym układ pokarmowy nośnikiem o właściwościach prebiotycznych.